19. Filipendula rubra (Amerikanskt älggräs)

Filipendula rubra (Amerikanskt älggräs)

Flikiga blad röda blommor, blir mycket hög.

Det här är en verkligt ståtlig ört som kan bli 1-1,5 meter hög. Den kallas i Amerika ’Präriens drottning’ vilket kanske ger en uppfattning om hur vacker den är. De härligt rosaröda väldoftande blomställningarna kommer i jun-juli. Växten har bra härdighet och passar vid större dammar eller som bakgrundsväxt i bakgrunden av en mindre damm. Det är en väldoftande växt som förr användes för den angenäma doften.

Plantera alltid i vattenväxtjord och ge näringskulor i samband med planteringen.

Planteringsdjup 0-5 cm.

Fakta:

Djup 0-5 cm

Höjd 100-150 cm

medelstark tillväxt

Övervintras på plats vid dammen. Mycket bra härdighet

Vackra väldoftande blommor

Passar i de flesta större vattenanläggningar

Familj: Rosaceae

Vetenskapligt namn: Filipendula rubra

Svenskt namn: Amerikanskt älggräs

Synonymer:

Etymologi. Artnamnet ulmaria kommer av Ulmus som är det latinska namnet på släktet almar namnet betyder alm-liknande och syftar på småbladens form. Trots sitt svenska namn, älggräs, hör arten inte till familjen gräs (Poaceae) utan till familjen rosväxter (Rosaceae

 

OBS! Växter skickas endast MÅNDAGAR, ordern måste vara gjord före kl 15.00 på söndagen för att hinna packas till måndagens hämtning av paket.

Tänk på att detta då gäller även andra varor som är på samma order som då skickas först på måndagen, så om du har mer bråttom med tex en pump eller något annat gör då två ordrar där du har en med växter och en med de övriga varorna.

Växterna packas med största försiktighet men det kommer kunna bli några brutna blad och själkar med detta påverkar inte plantans överlevnad.

Om växten är över 45cm hög toppas bladen för att kunna transporteras på ett bra sätt, men även detta påverkar inte plantans överlevnad.

Eftersom fysiska butiken är öppen Torsdag till Söndag är det inte säkert att lagersaldot stämmer till 100% alla dagar i veckan så skulle en växt vara slut så kontaktar vi dig för leveranstid eller ett eventuellt byte till någon annan växt.