15. Caltha palustris alba (Vit kabbeleka)

Caltha palustris alba (Vit kabbeleka)

Gulvita blommor på våren, lågväxande och mycket smakfull.

Vit kabbleka är en flerårig ört med gröna ovala lite taggiga bladkanter. Den blommar tidigt från April-maj med vita blommor som sitter i knippen. Efter blomningen angrips den lätt av mjöldagg. Klipps bladen av får den ofta en 2:a blomning i september. Kabbelekan är lättskött och har en bra härdighet. Vit kabbeleka betraktas dock inte lika tålig som den gula sorten. Den blir mindre och är kompaktare.

Planteras i kruka som är minst 20 cm eller större. Plantera alltid i vattenväxtjord och ge 1-3 st näringskulor i samband med planteringen. I större dammar kan den planteras fritt.

Planteringsdjup 0-5 cm.

Fakta:

Djup 0-5 cm

Vit riklig blomning

Medelstark tillväxt

Övervintras på plats eller i svalt utrymme

Ovala 15-20 cm långa blad

Passar i de flesta vattenanläggningar

Familj: Ranunculaceae

Vetenskapligt namn: Caltha palustris alba

Svenskt namn: Vit kabbleka

Ursprung: Europa

 

OBS! Växter skickas endast MÅNDAGAR, ordern måste vara gjord före kl 15.00 på söndagen för att hinna packas till måndagens hämtning av paket.

Tänk på att detta då gäller även andra varor som är på samma order som då skickas först på måndagen, så om du har mer bråttom med tex en pump eller något annat gör då två ordrar där du har en med växter och en med de övriga varorna.

Växterna packas med största försiktighet men det kommer kunna bli några brutna blad och själkar med detta påverkar inte plantans överlevnad.

Om växten är över 45cm hög toppas bladen för att kunna transporteras på ett bra sätt, men även detta påverkar inte plantans överlevnad.

Eftersom fysiska butiken är öppen Torsdag till Söndag är det inte säkert att lagersaldot stämmer till 100% alla dagar i veckan så skulle en växt vara slut så kontaktar vi dig för leveranstid eller ett eventuellt byte till någon annan växt.