12. Butomus umbellatus (Blomvass)

Butomus umbellatus (Blomvass)

Växer snabbt och bildar täta bestånd. Blommar rikligt med rosa blommor i flock.

Blomvass är en växt som funnit under lång tid i vattenanläggningar. Den växer kraftigt med sina smala vassliknande blad och bildar snabbt täta bestånd. I juli får den stora klasar av praktfulla vitrosa blommor. Den övervintrar lätt i dammen och planteras på 10-40 cm djup. Blomvassen är en bra växt för att ta upp näring i dammen. Den kan ibland försvinna men om näringsinnehållet ökar tar den fart igen. Rekommenderas!

Planteras i rejäla krukor 25 cm eller större. Använd vattenväxtjord och tillsätt 3-5 st näringskulor. I större dammar kan den planteras fritt.

Planteringsdjup 10-40 cm.

Fakta:

Djup 10-40 cm

Blommans i ca 10-20 cm stora klasar

Stark tillväxt

Övervintras på plats

Långa vassliknande 60-90 cm blad

Passar vid större dammar

Familj: Butomaceae

Vetenskapligt namn: Butomus umbellatus

Svenskt namn: Blomvass

Synonymer:

Ursprung. Artnamnet umbellatuskommer av latinets umbella (parasoll) och betyder 'med flock', namnet syftar på blomställningen.

Varit känd i Sverige sedan 1600 talet

 

 

OBS! Växter skickas endast MÅNDAGAR, ordern måste vara gjord före kl 15.00 på söndagen för att hinna packas till måndagens hämtning av paket.

Tänk på att detta då gäller även andra varor som är på samma order som då skickas först på måndagen, så om du har mer bråttom med tex en pump eller något annat gör då två ordrar där du har en med växter och en med de övriga varorna.

Växterna packas med största försiktighet men det kommer kunna bli några brutna blad och själkar med detta påverkar inte plantans överlevnad.

Om växten är över 45cm hög toppas bladen för att kunna transporteras på ett bra sätt, men även detta påverkar inte plantans överlevnad.

Eftersom fysiska butiken är öppen Torsdag till Söndag är det inte säkert att lagersaldot stämmer till 100% alla dagar i veckan så skulle en växt vara slut så kontaktar vi dig för leveranstid eller ett eventuellt byte till någon annan växt.