• Om oss

Om Sävne Koi & Trädgård

En av de första koien. En av de första koien.

Om Kristofer.

Har alltid haft ett stort damm och trädgårds intresse. Grävde min första damm hos föräldrarna vid 10 års ålder, en liten damm på ca 250 liter med en liten fontän och mycket växter. Grävde andra dammen hos föräldrarna vid 15 års ålder som blev en naturligt formad damm med pvc duk och ett hemmabyggt filter. När den dammen var klar köpte jag de första koien och har sedan dess varit fast vid dessa levande juveler. Under åren har denna damm utvecklats och filtret har byggts om och byggts till och sedemera blivit utbytta till större köpta tryckfilter för att underlätta rengöringen och skötseln av dammen. Mellan åren 2003 - 2006 gick jag på Säbyholms naturbruksgymnasium med inriktinig trädgård där jag fick mer ingående kunskap om växter och anläggning. Och så våren 2009 vid 22 års ålder köpte jag huset med tillhörande mark och planerna på stora dammar och böljande trädgård började gro.

 

 

 

Bild från växthuset över stora dammen Bild från växthuset över stora dammen

Om företaget.

Sävne Koi & Trädgård grundades 2011 av Kristofer Pettersson med målet att få fler människor att få upp ögona för dessa fantastiska koi och för att se hur en damm kan förgylla en trädgård. Knappt 5 mil väster om Uppsala ligger anläggningen som består av ett 500 kvadratmeter stort växthus med en damm på 300 kvadratmeter där de koi som går på tillväxt finns och flera mindre dammar där koien som är till salu för närvarandet finns. För närmare beskrivning av dammarna och växthuset se: Dammarna & Växthuset. I den lilla butiken på gården finns de viktigaste varorna så som foder, medicin, slang, kopplingar mm på hyllan och de större filtren och pumparna beställs hem efter beställning. Vi har grossister i båder Sverige, Danmark och England så även om vi inte har allt på lager så kan det mesta skaffas fram.

Årsskiftet 2013-2014 startades Sävne Koi & Trädgård AB enda skillnaden är att företaget nu mera är ett aktiebolag annars är allt som förut.