• Dammarna & Växthuset

Dammarna & Växthuset

Allmän info

Stora dammen är ca 300 kvadratmeter med sluttande kanter och rymmer 500 kubikmeter vatten.

Den är 2.30 meter djup med 30cm lera på botten så vattendjupet är 2 meter.

Hela dammen är klädd med en gummiduk som är 12*40 meter.

Filtret är ett växtfilter på 60 kvadratmeter och är 50 cm djup som kommer att utökas med annan filtermassa vid behov.

Förnärvarande finns det 9 st försäljningskar alla med separata filtersystem. Det är 7st inne i koihuset, 4st som rymmer 2,6 m2 vardera, 1st som rymmer 4 m2 och 2 st som rymmer 6,5 m2 vardera. Och 2 st försäljningskar är belagna utanför koihuset där guldfisk och stör finns för försäljning som rymmer 1,2 m2 vardera  .

Bygget

Sommaren 2010 började bygget av stora dammen och växthuset. När hösten kom stod dammen klar och fylldes med vatten inför vintern.

Våren 2011 byggdes filtret och senare under sommaren färdigställdes kantbalkarna och uppfyllningen i växthuset. Under sensommaren byggdes växthusstommen upp över det hela och bryggan byggdes. Under vintern 2011-2012 när det var is på dammen monterades över 3000 meter plastad ståltråd längst växthusets bågar för att hålla upp plasten mellan dom. 

Våren 2012 täcktes växthuset med plast och äntligen så var det ett hus av det hela, sedan lades det plattor på marken och försäljningskaren byggdes.   

Allt går att följa på bilderna till höger.

Varför jag valde att ha växthus över dammen

Anledningen att jag valde att bygga växthus över hela anläggningen är för att förlänga säsongen.

Allt för att efterlikna japans klimat med betydligt kortare vinter och varmare sommar.

Under sommaren 2012 låg värmen mellan 26-28 grader i vattnet från mitten av juni till slutet av augusti i stora dammen. I försäljningkaren var temperaturen lika hög trots stora vattenbyten dagligen så därför kommer det att byggas ett nytt växthus över dessa under våren 2013 så det går att styra värmen bättre i varje kar.

Leran på botten i dammen

Trots att jag har lagt gummiduk i hela dammen så har jag även lagt i 30 cm lera på botten till mångas fasa. Men även detta är för att efterlikna japanernas lerdammar som koien får gå i under sommar halvåret med otrolig tillväxt som följd. Det finns många teorier om varför japanerna använder sig av lerdammar och vissa påstår att det är ett måste för att få koien att växa mycket och få en bra kroppsform medan vissa påstår att det bara är för att det är det billigaste sättet att bygga en damm på och att det inte är bra med lerdammar eftersom det är svårt att göra rent. Men jag kommer att testa detta med lerdamm nu i några år och sedan utvärdera och kanske kommer jag att gräva ur leran igen och köra utan i framtiden.

Men det ska tilläggas att jag absolut inte rekomenderar någon att lägga lera i sin trädgårdsdamm på tomten då det är svårt att göra rent och det blir jätte grumligt då koien går och bökar i den så det blir omöjligt att se fisken förutom när dom är upp och äter.